»ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ 2006

H DEMCON δραστηριοποιείται στον τομέα των κατεδαφίσεων κτισμάτων με μηχανικά μέσα και με ελεγχόμενη χρήση εκρηκτικών υλών.

Η εταιρία έχει στο ενεργητικό της μια σειρά έργων που της προσδίδουν περηφάνια και κύρος. Ένα από αυτά είναι η Kατεδάφιση με Eλεγχόμενη Xρήση Eκρηκτικών Yλών των SILOS στην κεντρική παραλιακή οδό της Καβάλας. Η DEMCON συνεργάστηκε σε αυτό το έργο με τους φίλους και συνεργάτες Advanced Explosive Demolitions Inc, USA, Eric and Lisa Kelly. Τα silos είχαν ύψος 56 μέτρα και βρίσκονταν σε απόσταση 5 μέτρων από το υπό κατασκευή Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας. Το οικόπεδο είχε μόνο 15 m χώρο πίσω από τα silos και 3 m χώρο μπροστά από τα silos όπου υπάρχει η κεντρική παραλιακή οδός. Επίσης, οδός διέρχεται και από την αριστερή πλευρά των silos, αλλά επιλέξαμε να μην διοχετεύσουμε εκεί την κυκλοφορία οχημάτων για λόγους ασφαλείας.

Στις συζητήσεις για τον χώρο όπου θα πέσουν τα κτίρια ειπώθηκαν διάφορες ερωτήσεις, όπως:

 • Μπορούν τα silos να πέσουν επάνω στον δρόμο και να απομακρυνθούν τα συντρίμμια μέσα σε 2 ώρες;
  ΟΧΙ
 • Μπορούμε να χωρίσουμε την κατεδάφιση σε διαφορετικές φάσεις ώστε να περιορίσουμε την ποσότητα των θραυσμάτων;
  ΟΧΙ
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί γερανός ή εκσκαφέας υψηλής προσέγγισης;
  ΟΧΙ
  Τα silos ήταν δυνατό να κατεδαφιστούν μόνο με μία έκρηξη, να πέσουν μέσα στα όρια του οικοπέδου τους και αυτό να γίνει Κυριακή.

Σε μία άλλη κατεδάφιση με ελεγχόμενη χρήση εκρηκτικών, ενός εργοστασίου στην ΒΙΠΕ Κοζάνης, είχαμε συνεργαστεί και πάλι με την AED USA, και ήταν απαραίτητη η έκδοση ειδικής άδειας κατεδάφισης με εκρηκτικές ύλες. Η διαδικασία διήρκησε δύο εβδομάδες για την έκδοση προέγκρισης ώστε να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες. Εργασίες όπως η καθαίρεση τοίχων, η δημιουργία διαχωριστικών, η διάνοιξη 237 οπών για την τοποθέτηση των εκρηκτικών και η ανάπτυξη και τοποθέτηση των μέτρων ασφαλείας, η διάρκεια αυτών των εργασιών ήταν περίπου 5 μέρες. Για την έκδοση της τελική άδειας υπήρξε ακόμη 1 εβδομάδα αναμονής. Τελικά επιλέξαμε την ελεγχόμενη χρήση εκρηκτικών με ηλεκτρικούς πυροκροτητές και δυναμίτη. Προμηθευτήκαμε τους ηλεκτρικούς πυροκροτητές και τον δυναμίτη από την εταιρεία NITRO ΑΕ Εκρηκτικές Ύλες, Κοίλα, Κοζάνης.

Το κρίσιμο σημείο της ανατίναξης ήταν ότι το επίπεδο του νερού βρίσκονταν μόνο 1 μέτρο κάτω από τα κτίρια και οι δονήσεις θα μπορούσαν να ενισχυθούν. Για να μην προκληθούν ζημίες στο παρακείμενο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου αλλά και στις αρχαιότητες που βρίσκονταν αρκετά κοντά έπρεπε να αυξήσουμε την διάρκεια των εκρήξεων ώστε να εκτονωθούν οι δονήσεις. Επιλέξαμε να πυροδοτήσουμε 125 κιλά εκρηκτικής ύλης μέσα σε 18 sec.

Η γόμωση των εκρηκτικών στις οπές και η σύνδεσή τους με τα καλώδια έγινε το Σάββατο για να πραγματοποιηθεί η έκρηξη της κατεδάφισης την Κυριακή. Το έμπειρο τεχνικό προσωπικό (5 άτομα) της DEMCON υπό τις οδηγίες των Eric Kelly και Νίκου Παπασάββα κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν αυτό το δύσκολο έργο. Όλα τα μέτρα ασφαλείας μας ικανοποίησαν περισσότερο από ότι περιμέναμε παρόλο που μια τέτοιου είδους κατεδάφιση συνέβηκε για πρώτη φορά στην Καβάλα. Η αντίστροφη μέτρηση 1 λεπτού για την πυροδότηση διακόπηκε από περαστικούς αλλά η Αστυνομία κατάφερε να τους περιορίσει μέσα σε λίγα λεπτά.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και τα τρία πρώτα silos έπεσαν στην πίσω πλευρά του οικοπέδου. Τα υπόλοιπα silos έγειραν για μερικά δευτερόλεπτα και το πλήθος άρχισε να φωνάζει επειδή όλοι φοβήθηκαν ότι ήταν μια αποτυχία. Περιμέναμε για 14 sec και ο θόρυβος άρχισε να αυξάνετε. Η κάθοδος δεν είχε τελειώσει ακόμη.

Μετά από αναμονή 32 sec αρχίσαμε να μετράμε δευτερόλεπτα. Τελικά τα silos έπεσαν στην προσχεδιασμένη περιοχή και όλα έληξαν αισίως με χειροκροτήματα και φωνές από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί τριγύρω. Καμία ζημία, καθόλου θραύσματα στο δρόμο και ένα επιτυχημένο έργο. Οι δονήσεις που καταγράφηκαν με ειδικά όργανα μετρήσεων επιβεβαίωσαν την επιτυχία μας.